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Interpretation IC 170-2013-1 of 
ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2013 

Ventilation of Health Care Facilities 
 

Date Approved:  May 16, 2014 
 
Request from: Matthew McLaurin (mmclaurin@titus-hvac.com), Titus, 605 Shiloh Road, 
Plano, Texas 75074.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements in ANSI/ASHRAE/ASHE 
Standard 170-2013, Section 6 and Table 6.7.2, regarding “Operating room, procedures rooms (all 
class A, B, and C surgeries)” requirements for primary supply diffusers and additional supply 
diffusers. 
 
Background:  Table 6.7.2 states that primary supply diffusers in these spaces are to be Group E, 
nonaspirating and any additional supply diffusers must be Group E. 
 
Interpretation:  The term “primary” referring to the Group E, nonaspirating diffusers requires 
that greater than 50% of the required supply air must be from Group E, nonaspirating diffusers 
and the additional air flow required can be provided through other Group E diffusers. 
 
Question: Is this interpretation correct? 
 
Answer:     No.   
 
Comments:  The term "Primary" diffuser is only referring to the diffusers located directly over 
the Patient and Surgical team per Paragraph 7.4.1. The area of the primary supply diffuser array 
shall extend a minimum of 12 in. (305 mm) beyond the footprint of the surgical table on each 
side. It is not a reference to how much or what percentage of air is delivered by the non-
aspirating diffusers. 
 
    
 


